معرفی انواع جعبه آتش‌نشانی

- Advertisement -

برای مهار آتش‌سوزی به عنوان یکی از حوادث پرتکرار، همواره باید مجهز و آماده بود. خرید تجهیزات آتش‌نشانی از جمله جعبه آتش نشانی، می‌تواند در فرآیند مهار آتش، بسیار کمک‌کننده باشد و از بروز بسیاری خسارات مالی و جانی جلوگیری کند. در این مقاله تلاش می‌کنیم انواع جعبه آتش‌نشانی و فایرباکس‌های آتش نشانی را معرفی نماییم و در کنار آن اطلاعاتی کاربردی پیرامون این تجهیزات در اختیار شما قرار دهیم.

جعبه آتش نشانی

ویژگی و کاربرد جعبه آتش‌نشانی

جعبه آتش نشانی که آن را با عنوان فایرباکس نیز می‌شناسیم بهترین ابزار دستی برای مهار آتش در محیط‌های مختلف به شمار می‌رود. انواع جعبه آتش نشانی را در مکان‌های متنوعی مانند منازل، ساختمان‌ها، سوله‌های تجاری و صنعتی، انبارها و مغازه‌ها استفاده می‌کنند‌. کاربرد حیاتی فایرفاکس‌ها در لحظات ایجاد حریق سبب می‌شود هر مکانی لزوما به یک فایرفاکس مجهز باشد. اما این جعبه آتش نشانی حاوی چه تجهیزاتی است؟ در واقع فایرباکس‌ها دارای یک محفظه برای نگهداری تجهیزاتی شامل یک قرقره، ۱۷ تا ۲۰ متر شیلنگ برزنتی سایز ۵ آتش‌نشانی، یک شیرفلکه ۴۵ درجه با سایز ۵، نازل و اتصالات دیگر است. در ادامه به صورت مجزا هر یک از موارد زیر را بررسی خواهیم کرد:

شیلنگ ویژه آتش‌نشانی

شاید مهم‌ترین ابزار موجود در جعبه آتش نشانی شیلنگ مخصوص است. این شلینگ‌ها دارای انواع مختلفی هستند از جمله: شیلنگ‌های ضد اسید، کوتین‌دار و برزنتی‌.

شیلنگ‌ها کمک می‌کنند که ماده خاموش‌کننده را روی آتش پاشید و حریق را مهار کرد. بدیهی است وجود شیلنگ آتش‌نشانی در فایرباکس‌ها الزامی خواهد بود.

قرقره

برای آن‌که بتوانیم از شیلنگ آتش‌نشانی استفاده کنیم، وجود قرقره الزامی است. بنابراین در هر فایرفاکس وجود یک قرقره به طور مطلق الزامی خواهد بود. در واقع شیلنگ آتش‌نشانی روی این قرقره‌ها قرار می‌گیرد و استفاده از شیلنگ را برای افراد ممکن می‌سازد‌.

نازل

نازل در واقع ابزار پاشنده است که به کمک آن می‌توان آب یا هر مواد خاموش‌کننده دیگر را برای مهار آتش از شیلنگ آتش‌نشانی خارج کرد. نازل‌ها نیز انواع مختلفی دارند که بسته به نوع پخش آب به دو نوع فوک و جت تقسیم‌بندی می‌شوند و آب را روی آتش می‌پاشانند.

شیرفلکه

شیرفلکه در واقع در حکم منبع تغذیه فایرفاکس است. جنس شیرفلکه‌های واحل فایرباکس از برنج است و فشار کار آن‌ها اصولا در حداقل وضعیت ۱۶ بار خواهد بود. گفتنی است که تولید این فشار در انواع و برندهای مختلف، می‌تواند متفاوت باشد.

کوپلینگ و هیدرانت

ار جمله مهم‌ترین اتصالاتی که در جعبه آتش‌نشانی وجود دارد کوپلینگ و هیدرانت است. این اتصالات بسته به مصرف در منزل یا مکان‌های صنعتی، در انواع مختلفی تولید می‌شود. اکنون مدل‌های انگلیسی و آلمانی در بازار داخلی ایران موجود است.

انواع فایرفاکس

انواع فایرفاکس آتش‌نشانی

به طور کلی فایرباکس‌ها نیز بر اساس طراحی دکوراسیون ساختمان‌ها و نوع کارایی از انواع مختلفی برخوردارند که در ادامه به بررسی و معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت.

مدل توکار: در این مدل جعبه داخل دیوار نصب می‌شود و درب آن کاملا هم‌عرض با دیوار خواهد بود. در واقع اگر کسی از کتار دیوار نگاه کند، هیچ بیرون آمدگی از جعبه را نمی‌بیند و فقط دری و فریم دور آن دیده می‌شود. این مدل از زیبایی خاصی در دکوراسیون ساختمان برخوردار است.

 

مدل روکار: از نام این مدل آشکار است که بر روی دیوار نصب می‌شود. بدنه و درب جعبه کاملا روی دیوار قرار خواهد گرفت.

اما این تنها دسته‌بندی جعبه‌های آتش‌نشانی نیست. فایرباکس‌ها از منظرهای دیگری نیز دسته‌بندی می‌شوند که به آن‌ها نیز اشاره‌ای خواهیم داشت‌.

انواع جعبه‌های آتش‌نشانی شامل موارد زیر می‌شود:

  • جعبه آتش نشانی محوطه ای
  • جعبه آتش نشانی جاکپسولی
  • جعبه آتش نشانی کلکتور
  • جعبه آتش نشانی درب و فریم استیل توکار
  • جعبه آتش نشانی تمام استیل
  • جعبه آتش نشانی توکار دوقلو با دو درب شیشه نما
  • جعبه آتش نشانی کمک های اولیه

پیشنهاد می کنیم مقاله ابعاد استاندارد جعبه آتش‌ نشانی را مطالعه کنید.

جعبه آتش‌نشانی هورزیلی چیست؟

 

جعبه آتش‌نشانی هورزیلی

هورزیل همان قرقره آب آتش‌نشانی است. این تجهیرات دائما به منبع آب متصل‌اند و در عملیات اطفاء حریق نقش ویژه‌ای بازی می‌کنند. هورزیل از یک سوپاپ روشن‌/خاموش برخوردار است. به علاوه به یک راهنمای شیلنگ و یک شیلنگ و نازل نیز دارد. در جعبه‌های آتش‌نشانی هورزیل، شیلنگ از جنس پلاستیک است‌. فایرباکس‌های هورزیلی در ساختمان‌های اداری و مسکونی که از جمعیت کم‌تری برخوردارند، کاربرد بیش‌تری دارند.

اما دقیقا هورزیل چیست؟ هورزیل در واقع یک قرقره استوانه‌ای شکل است که عموما از فایبرگلاس، پلاستیک یا فلز ساخته می‌شود و کار اصلی آن نگهداری از شیلنگ آتش‌نشانی است. رایج‌ترین نوع هورزیل، مدل فنر محوری است که دارای میل‌لنگ دستی و موتور محترک می‌باشد. درجه فشار و شیوه چرخش هورزیل دسته‌بندی‌های مختلفی دارد که بر اساس قطر و طول شیلنگ آن تعیین می‌شود. هورزیل‌ها را می‌شود در یک محل به‌طور ثابت نگه داشت و مانند حلقه شیلنگ دیواری از آن‌ها استفاده نمود. اما در عین‌حال این امکان نیز وجود دارد که هورزیل‌ها به‌صورت قابل حمل استفاده شوند. عموما شیلنگ هورزیل از قطر ۱۹ میلی‌متری و طول ۲۰ متری برخوردار است.

از طرف دیگر یک جعبه آتش‌نشانی هورزیل، استفاده ساده و بی‌دردسری دارد. بنابراین هر کاربری بدون نیاز به دانش و آموزش خاصی می‌تواند از آن استفاده کند. برای تامین آب جعبه‌های هورزیلی، لوله‌کشی رایزری انجام می‌شود. در نهایت باید اشاره کنیم که هورزیل‌ها طول عمر بالایی دارند و به همین نسبت از قیمت بالاتری نیز برخوردارند.

نکات مهم در فرآیند نصب جعبه آتش‌نشانی

فرآیند نصب فایرباکس آتش‌نشانی در انواع مختلف، از استانداردهای کلی برخوردار است. در ادامه فهرستی از استانداردهای نصب فایرباکس‌ها را ارائه می‌کنیم:

جعبه‌های آتش نشانی روکار باید در ارتفاع ۱۳۰ سانتی متر از کف نصب شوند.

جعبه‌های آتش نشانی توکار باید در ارتفاع ۷۰ سانتی متر از کف نصب شوند.

جعبه‌های آتش نشانی ، در راهروها ، دالان‌ها ، پاگردها و در راه پله‌های فرار نصب می‌شوند.

فاصله بین جعبه‌های آتش نشانی از همدیگر باید در نهایت ۳۰ متر باشد تا چنانچه خرابی در یکی پیش آمد، از دیگر قرقره‌های آتش نشانی استفاده شود.

هر جعبه آتش نشانی در حدود ۲۰ متر شعاع پوشش خواهد داشت.

میزان فشار در کم‌ترین قرقره آتش نشانی حداقل ۲ بار خواهد بود.

حداقل برد فایرفاکس هوزریل ۶ متر برای پرتاب آب خواهد بود.

میزان دبی آب خروجی از هر هوزریل‌ها دست‌کم ۳۰ لیتر بر دقیقه است.

جعبه آتش نشانی عموما در محلی نصب می‌شود که در دید همگان قرار داشته باشد. بنابراین نباید در پشت دیواره‌ها و شکاف‌ها نصب شود تا استفاده از تجهیزات آن برای همه مقدور باشد.

فایرباکس باید در جایی نصب شود که مانع عبور و مرور و رفت آمد ساکنین در هنگام حادثه نشود.

نکات عملی برای نصب جعبه‌های آتش‌نشانی

نصب جعبه آتش نشانی یا فایرفاکس

به طور اصولی اندازه و ابعاد جعبه‌های آتش نشانی باید به شکلی طراحی شود که همه تجهیزات لازم در شرایط مناسبی داخل آن قرار داده شوند و بین تجهیزات داخلی آن حداقل ۲.۵ سانتی‌متر فاصله وجود داشته باشد. تجهیزات داخلی جعبه باید به راحتی و جداگانه بدون مزاحمت قابل استفاده باشند.

بدنه جعبه آتش نشانی با توجه با اقلام داخل آن باید علامت‌گذاری شده باشند. علامت‌های زیر به صورت شبرنگ و با اندازه قابل دید و مناسب بر روی جعبه آتش نشانی نصب می‌شود.

ارتفاع مرکز قرقره آتش نشانی تا کف زمین باید ۱۴۰ تا ۱۶۰ در نظر گرفته شود تا برای ساکنان ساختمان به سادگی در دسترس باشد.

بدنه جعبه‌های آتش نشانی باید دارای حداقل ضخامت ۱ میلی‌متر باشد و در صورتی که این میزان از ۱ میلی‌متر کمتر باشد باید برای تایید تست مقاومت بدنه بر اساس استانداد مورد تایید قرار بگیرد.

درب جعبه آتش نشانی باید به راحتی باز و بسته شود و برای باز شدن نیاز به کلید وجود نداشته باشد.

اتصال انعطاف‌پذیر به شیر انشعاب مربوطه باید در مقابل نشتی تست شده باشد و سایز آن باید هم اندازه با سایز شلنگ انتخاب شده باشد.

تمام اتصالات و متعلقات قرقره آتش نشانی باید مقاومت کامل در برابر هر گونه نشتی داشته باشند.

رنگ جعبه آتش نشانی ترجیحا باید قرمز رنگ باشد و در صورتی که از رنگ دیگری استفاده می‌شود، بهتر است این رنگ به صورتی انتخاب شود تا با محیط آن کاملا متفاوت باشد و به سادگی و به سرعت در مواقع لزوم به چشم بیاید.

کلام پایانی

به طور کلی تجهیزات مختلفی برای مهار آتش سوزی وجود دارد. انواع جعبه‌های آتش نشانی یا همان فایرباکس‌ها یکی از مهم‌ترین ابزارهای موجود برای ساختمان‌های مختلف است که ساکنین می‌توانند به کمک تجهیزات داخلی آن‌ها در هنگام بروز حادثه به مهار حریق بپردازند. در این مقاله تلاش کردیم در کنار نکات آموزشی به معرفی انواع جعبه آتش‌نشانی بپردازیم.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.